Co nas może zabić w mieście
39,90 zł
Nie czujesz się zbyt pewnie na łonie natury? Wolisz bezpieczną cywilizację? Błąd! W miastach też czyha na ciebie śmiertelne niebezpieczeństwo. Zanim ruszysz w trasę, przeczytaj uważnie ten przewodnik.
● Tokio. Sushi z trującej ryby fugu to rosyjska ruletka. Jeśli akurat sushimaster nie popełni błędu, zdrętwieje ci tylko język. Jeśli popełni, zdrętwiejesz cały. Na zawsze.
● Nowy Jork. Klapy w asfalcie, przez które możesz wpaść do metra (jak kiedyś kilkanaście zwiedzających miasto uczennic).
● Suwałki. Pło. Nigdy o tym nie słyszałeś? To elastyczny kożuch z roślin pokrywający torfowisko. Wsysa bez szansy na ratunek.
● Los Angeles. Tu żyje najbardziej toksyczna traszka świata. Przekonało się o tym śmiertelnie kilku studentów.
● Seul. Żywa ośmiornica jako lokalny przysmak. Tylko że jej macki lubią przyssać się do gardła…
● Sydney. Kostkomeduza. Niewielka. Ale jej jad wywołuje niewyobrażalny ból – 12 w skali bólu od 0 do 10!
●I tak dalej, i tak dalej.
„W serze casgiu merzu – to rarytas na wyspach Morza Śródziemnego ‒ składa jaja pewna mucha. Jej larwy żywią się serem, zmieniając jego konsystencję i smak. Pychota! Uwaga – konsumujemy ser, gdy larwy wciąż są żywe (martwe trują). Pamiętaj tylko, by przysłonić go dłonią, bo larwy skaczą na kilkadziesiąt centymetrów.”
Szymon Drobniak
Rocznik 1984, biolog ewolucyjny i popularyzator nauki. Choć na co dzień zajmuje się biologią – wykłada na Uniwersytecie Jagiellońskim – jest absolutnym fascynatem każdej dziedziny i tego, jak nauka wyjaśnia i opisuje świat. W 2015 r. zwyciężył w 4. polskiej edycji konkursu dla popularyzatorów nauki FameLab. Swoje badania prowadzi w szwedzkiej tajdze i kostarykańskiej dżungli. Szczególnie interesuje go kolor i jego rola w historii życia. Nic zresztą dziwnego – jest on także grafikiem komputerowym i ilustratorem zakochanym w nietuzinkowych sposobach przekazywania naukowej informacji obrazem. Właściciel Jaskra, owczarka niemieckiego.